01-12-2005 Bekende Clown Popov trekt de aandacht weg van schrijnend olifantenleed

Bekende Clown Popov trekt de aandacht weg van schrijnend olifantenleed:
*Het Groot Russisch Staatscircus sluit olifant op in dichte container
*Il Florilegio ketent olifanten aan de poten vast


Dierenrechtenorganisatie Bite Back legt klacht neer bij FAVV en minister Demotte over mishandeling van circusolifanten in buitenlandse circussen Il Florilegio en Het Groot Russisch Staatscircus in Brussel
 

Brussel - Bite Back heeft bij recent onderzoek bij de buitenlandse circussen Het Groot Russisch Staatscircus en Il Florilegio in Brussel vastgesteld op foto's en video hoe dieronwaardig de circusolifanten worden gehouden. Per 1 december 2005 stelt minister Demotte, de minister bevoegd voor Dierenwelzijn, een nieuwe regelgeving in voor het houden en huisvesten van circusdieren. Bite Back vond de enige olifant van Het Groot Russisch Staatcircus terug in een gesloten container op het terrein van Tour & Taxis in Brussel, waar het circus momenteel neergestreken is. Een intelligent en sociaal kuddedier als een olifant solitair houden en opsluiten in een container is niet alleen ethisch verwerpelijk maar druist compleet in tegen de natuur van deze diersoort. Bite Back pleit voor het overbrengen van de olifant naar een gespecialiseerde olifantenopvangcentrum. Een voorbeeld van zo'n olifantenopvangcentrum vind je op  http://www.elephantsanctuary.org/

Bekende olifantenexperts zijn eveneens van mening dat olifanten niet thuis horen in een circus.

Hier vind je de verklaring van olifantenexperts: http://www.elephanttrust.org/circus.htm


Italiaans circus Il Florilegio
Ook bij het Italiaans circus Il Florilegio, dat zijn tenten heeft opgeslagen bij het Hippodroom in Bosvoorde, Brussel, vonden waarnemers van Bite Back twee vastgeketende olifanten in een circustent. De olifanten stonden met kettingen aan de poten vastgeketend. De meeste circusolifanten slijten het merendeel van hun miserabele leven constant vastgeketend achter de schermen van circussen. De buitenlandse circussen die België bezoeken dienen zich echter aan de nieuwe regelgeving te houden. Een van de nieuwe regels is dat olifanten niet meer vastgeketend mogen worden. Il Florilegio overtreedt met het vastketenen van de twee olifanten de nieuwe regels. Nieuwe regels voor de olifant: vanaf 1.12.05: binnen 15 m², buiten 100 m² en het dier mag niet vastgemaakt worden.

Il Florilegio heeft veel dieren, zoals onder andere een nijlpaard, een neushoorn, zebra's, een struisvogel, dromedarissen, pony's enz. Wij betwijfelen of ze ook voor deze diersoorten de nieuwe regels voor het houden en huisvesten van circusdieren respecteren.

Il Florilegio is al jaren berucht bij internationale dierenorganisaties.

In Ierland werd er bijvoorbeeld door dierenorganisaties IDA/ARAN vastgesteld dat ze hun olifanten bij een transport voor  59 uur opgesloten hielden in een transportwagen, de olifanten geketend hielden en deze dieren gestoord gedrag vertoonden. Dit gedrag is eveneens in Brussel door Bite Back vastgesteld en vastgelegd, namelijk het constant heen en weer zwaaien van de kop (het zogeheten wave gedrag). Ook de veiligheid van de dieren(verblijven) en van het publiek, liet zwaar te wensen over. Dat werd ook vastgesteld door de Engelse dierenorganisatie CAPS.

Berichtgeving IDA/ARAN, Ierland:
http://www.ad-international.org/media_centre/go.php?id=177&si=12

Berichtgeving CAPS, UK:
 http://www.captiveanimals.org/circuses/cilflo.htm
 
FAVV en minister Demotte ingelicht
Bite Back heeft om bovenstaande redenen afgelopen maandag reeds de dienst CITES en Dierenwelzijn van de FAVV ingelicht en daar klacht neergelegd en eveneens de afdeling Dierenwelzijn van minister Demotte ingelicht over onze bevindingen en hen gevraagd de controle, bij de circussen die dieren houden en die momenteel België bezoeken, te verhogen en passende maatregelen te nemen.

Bite Back protesteert tegen de dieronwaardige behandeling en levenslange opsluiting van alle dieren in circussen. Bite Back is teleurgesteld in de nieuwe regelgeving met betrekking tot het houden van dieren in circussen. Dit omdat ze volgens ons niet ver genoeg gaat en minister Demotte een algeheel verbod - net zoals in Oostenrijk het geval is - had kunnen instellen voor het houden van wilde dieren in circussen. Bite Back kondigde in augustus van dit jaar al aan deze nieuwe regelgeving nauwgezet te zullen controleren bij de circussen. Wij verwachten dat de circuswereld zich zal verzetten tegen de nieuwe regelgeving en dat ze tevens alles op alles zullen zetten om toch met wilde dieren te kunnen blijven optreden.

Bij perspresentaties krijgt het publiek vaak een heel ander beeld van de circusdieren voorgeschoteld dan wanneer men onverwachts of undercover komt kijken en filmen. Wat voor de meeste mensen geldt, geldt ook voor circussen: als men aangekondigd bezoek krijgt, ruimt men eerst de rotzooi op.

Zo weten wij uit eigen ervaring dat bijvoorbeeld de circusolifanten voor een perspresentatie tijdelijk van hun kettingen worden bevrijd en 'vrij' mogen rondstappen, in bad gaan of dat de paarden of kamelen die in de meeste gevallen in krappe boxen of stallen staan, in een nabijgelegen veld mogen rennen en spelen. Het is de arme dieren van harte gegund dat ze eindelijk eens hun poten mogen strekken. Maar laten we ons geen illusies maken: zodra de media weg is, gaat de ketting gewoon weer om de olifantenpoot en de tijger en het paard hun krappe kooi in.


Bite Back circusactie op zondag 4 december in Brussel

Aanstaande zondag 4 december zal Bite Back opnieuw actie voeren voor de circusdieren die levenslang krijgen. De Bite Back circusmascotte Leo de Leeuw zal een circusdompteur een verdiend pak rammel geven voor de poorten van Het Groot Russisch Staatscircus. Andere activisten zullen met spandoeken, olifantenmaskers, borden en megafoons hun boosheid en afschuw over de mishandeling van de olifanten en andere circusdieren uiten. Ook het Italiaanse circus Il Florilegio zal vanaf 14.00 uur bezoek krijgen van de dierenrechtenactivisten van Bite Back.

Waar?             start actie: 12.45 uur, ter hoogte van Het Groot Russisch Staatscircus bij Tour & Taxis, Havenlaan 86 in Brussel, daarna vanaf 14.00 uur actie bij het Italiaanse circus Il Florilegio bij het Hippodroom, Terhulpsesteenweg 5, Brussel.

Wanneer?       zondag 4 december 2005 in Brussel

Noot voor de redactie: Op aanvraag is het mogelijk om de nieuwe regelgeving per e-mail te krijgen. Ook stellen we hoge resolutie foto\u2019s van de circusolifanten beschikbaar voor publicatie. De foto\u2019s zijn ook te zien op onze website www.biteback.be

Informatie over de lopende circuscampagne van Bite Back vind je op: http://www.biteback.be/circus

 


 

RESULTATEN

Klik hier voor een overzicht van onze resultaten.contact

BITE BACK VZW
Runkstersteenweg 96
3500 Hasselt
Tel.: 0487/101 201
E-mail: info@biteback.org
STICHTING BITE BACK
KvK: 63861240
RSIN Nummer: 855431246
Tel.: 06 34132082
E-mail: nl@biteback.org