Dieren in kleding

In onze moderne tijd waarin er prachtige kleding uit hoogwaardige synthetische stoffen en zuiver plantaardige materialen wordt gemaakt, is er geen enkele reden waarom we nog dieren zouden gebruiken, martelen en doden in de naam van mode. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden er wel degelijk dieren specifiek gedood voor hun vacht of huid. Voor Bite Back is het ethisch onaanvaardbaar om dieren te gebruiken, uit te buiten, te doden en ze als grondstoffen en leveranciers voor menselijke kleding te zien. Bite Back voert actie, zet mailacties op en informeert consumenten en winkeliers, waarbij we diervrije en diervriendelijke stoffen promoten.

Jaarlijks worden tientallen miljoenen dieren het slachtoffer van de meedogenloze bontindustrie. Dieren als nertsen, konijnen, vossen en chinchilla’s worden op bontfarms gehouden. Zij slijten hun korte leven in kleine, draadgazen kooien. Na een aantal maanden wordt hun nek omgewrongen of worden ze vergast of anaal geëlektrocuteerd. Daarnaast worden miljoenen wilde dieren zoals coyotes, wasberen en lynxen gevangen met wrede wildklemmen of strikken. Zij voeren vaak een dagenlange doodstrijd. Ook bont van honden, katten en zeehonden wordt gebruikt. Ook deze dieren komen op gruwelijke wijze om het leven voor hun pelsje. Het is vaak onmogelijk om te achterhalen van welke dieren of landen bont afkomstig is. Daarbovenop wordt echt bont ook vaak valselijk op de markt gebracht als namaakbont.

Leer wordt voor heel wat zaken gebruikt en kost jaarlijks het leven aan miljoenen dieren. Het is geen nevenproduct van de vleesindustrie, maar vormt er een essentieel onderdeel van. De meest populaire dieren zijn koeien, herten, schapen, slangen, alligators, krokodillen, struisvogels, hagedissen, kangoeroes en schidpadden, maar ook babydieren als kalveren en lammeren. Het meeste leer komt van dieren die de gruwelen van de vee-industrie hebben ondergaan. De vleesindustrie gebruikt de verkoop van huiden om winstgevend te blijven. Telkens je een leren jas of schoenen koopt, veroordeel je een dier tot levenslang lijden. Om de peperdure mode-accessoires van haute-couturemerken in krokodillen- en slangenleer te maken worden deze reptielen in abominabele omstandigheden gekweekt en vervolgens op gruwelijke wijze gedood, vaak door hen levend open te snijden en te villen. Ook de gevolgen van de lederproductie voor het milieu zijn verwoestend. Leerlooierijen gebruiken immers zeer schadelijke chemische producten die de gezondheid van de arbeiders ernstig schaden en uiteindelijk zonder controle in het milieu worden geloosd. Een afgedragen leren schoen valt eigenlijk onder de categorie gevaarlijk klein chemisch afval.

Ook wol zorgt voor heel wat dierenleed: oormerken, staarten afknippen, onverdoofd castreren, … Jaarlijks sterven duizenden dieren door de koude en het scheren veroorzaakt wondjes. Rammen en oude wolschapen worden geslacht. Schapen worden vaak over lange afstanden en in primitieve omstandigheden vervoerd om elders geslacht te worden. Om geen insecten aan te trekken, worden schapen en lammeren ondergedompeld in chemische baden of wordt het vlees rond hun staart weggesneden. Deze praktijk, mulesing, is zeer pijnlijk en gebeurt zonder verdoving.

Vilt wordt gemaakt door het samenpersen en verharden van wol of bont. Het wordt gebruikt voor  schoolbordenwissers, in muziekinstrumenten, onder de poten van meubels of onder schaakstukken, en in de bouw. Vilten hoeden worden gemaakt van een mengeling van de vacht van wilde en tamme konijnen. ‘Betere kwaliteit’ vilten hoeden bevatten ook beverhaar.

Angorawol komt van Angorakonijnen die hun dagen slijten in krappe kooien op angoraboerderijen. Ze hebben last van eenzaamheid, verveling en allerlei letsels. Mannelijke konijnen worden na de geboorte gedood en ook de konijnen die wel voldoende wol leveren, eindigen op de slachtbank.

Recente undercover videoreportages bracht aan het licht dat het haar van de konijnen door de arbeiders met de hand uit hun lichaam wordt gescheurd, wat deze anders zo stille dieren afschuwelijk doet krijsen van de pijn en diep traumatiseert.

Angorageiten

Angorageiten, die het zogenaamde mohair leveren, sterven vaak door de koude nadat ze geschoren zijn en krijgen te maken met coccidiose, longontstekingen, blaasaandoeningen, overeten en parasieten. Hun hoorns worden op barbaarse wijze verwijderd en hun hoeven worden tweemaal per jaar gekapt. Een gelijkaardig lot is de kasjmier geiten beschoren. Ook het zonder verdoving castreren en verkopen van bokken voor hun vlees zijn gangbare praktijken.

Ook aan Alpacawol zit flink wat dierenleed verbonden. Alpaca’s en lama’s worden in een te warm klimaat op speciale farms gehouden en hebben last van een verminderde eetlust, nierproblemen en maagzweren. Na gebruik worden ze geslacht.

Wie kent niet de fameuze zwarte astrakan bontmantels met hun typische gekrulde vachtstructuur? Deze mantels zijn gemaakt van de huid van nog ongeboren geitjes, want eens geboren wordt hun vacht al snel glad. Om aan de gekrulde vacht te komen aarzelen de veehouders niet om de moedergeiten te vroeg te doen bevallen door middel van allerlei wrede methodes, door ze bijvoorbeeld tussen twee planken te klemmen tot de moedergeit prematuur haar jong werpt.

Dons en veren

Commercieel dons komt vooral van eenden en ganzen. De dieren worden in een kleine ruimte of weide samengeperst, wat leidt tot ongemak en ziekten. De vogels worden gedood en in hete watertanks gedoopt vooraleer de veren machinaal verwijderd worden. Ganzen worden zelfs meermaals levend geplukt, waarbij ze wonden en breuken oplopen. Die wonden worden in het beste geval vaak zonder enige verdoving met naald en draad ruwweg dichtgenaaid.

Veren worden gebruikt voor decoratie, modeartikelen als hoeden en handtassen en voor pijltjes en kunstaas voor de sportvisserij. Ze komen van wilde vogels, struisvogels en pauwen, die soms levend worden geplukt. De overige veren komen van geslachte dieren.

Shantoosh (of shahtoosh) sjaals, de wereldwijd bekende modesymbolen, zijn afkomstig van de Tibetaanse antilope, de chiru. De vraag naar dit luxeproduct leidt tot het uitsterven van de chiru. Minstens 5 dieren worden afgeslacht voor de productie van één sjaal.

Dierlijk haar komt voor in sommige dekens, matrassen, borstels en verfborstels, meubelen enz.

Bij de productie van zijde worden de rupsen gedood. Voor 100 gram zijde worden tot 1500 rupsen vermoord.

Wat kan jij doen?

  • Koop geen bont, leer, wol, zijde of veren, maar opteer voor synthetische, biologische en plantaardige alternatieven zoals katoen, linnen, nylon, flanel, elasthaan, polyester, en andere. Fleece is bijvoorbeeld een fantastisch alternatief voor wol: het is zacht, aangenaam en thermisch zeer goed isolerend en het wordt gemaakt van onder andere gerecycleerde PET-flessen. In het etiket van een kledingstuk staat vaak vermeld welke materialen er gebruikt zijn.  Bij twijfel over de echtheid: niet kopen!
  • Vermijd lamswol en lanoline (wolvet, zit o.a. in cosmetische producten).
  • Bont gespot in een winkel? Maak ter plaatse bezwaar en stuur een brief of mail naar de directie.
  • Word lid van Bite Back en steun daarmee onze acties en campagnes voor pelsdieren.
  • Verspreid onze folders. Folders aanvragen kan via info@biteback.org

 

RESULTATEN

Klik hier voor een overzicht van onze resultaten.contact

BITE BACK VZW
Runkstersteenweg 96
3500 Hasselt
Tel.: 0487/101 201
E-mail: info@biteback.org
STICHTING BITE BACK
KvK: 63861240
RSIN Nummer: 855431246
Tel.: 06 34132082
E-mail: nl@biteback.org