Vis Wijzer, Vis Niet

Vis wijzer, vis niet is een campagne van Bite Back, gericht op het informeren van mensen over de destructieve gevolgen van visconsumptie. Bite Back moedigt mensen aan om te kiezen voor plantaardige alternatieven. Wij doen dit onder meer via voorlichtingsacties in drukke winkelstraten, acties aan de gebouwen van de Europese Commissie, onze websites www.viswijzervisniet.be en www.viswijzervisniet.nl en een flyer.

Volle maag, lege zee

80 miljard kilo, dat is het aantal vissen dat we per jaar vangen. Officieel, zonder de miljarden kilo’s illegale vangst mee te tellen. Geen wonder dat vissen niet meer de kans krijgen om zich voort te planten en dat vele soorten met uitsterven bedreigd zijn.

Maar het blijft niet bij vissen alleen. Visnetten doden ook dolfijnen, kleine walvissen, zeeschildpadden en zelfs vogels. Haaien worden gevangen voor hun kostbare vinnen: deze worden afgesneden en het dier wordt terug in zee gegooid. Daar sterft de haai een langzame en pijnlijke dood. De haaienpopulatie nam sinds de jaren 1980 af met maar liefst 90 %. En dat terwijl deze dieren onmisbaar zijn voor het ecosysteem in onze oceanen.

Als we zo doorgaan, zijn in 2050 alle oceanen zo goed als leeg

Kweekvissen: geen oplossing

Het kweken van vissen als zalm, forel en tonijn is geen oplossing voor de overbevissing. Kweekvissen eten namelijk vismeel en visolie van wilde vis. Voor 1 kilogram kweekvis heeft men 2 tot 6 kilogram wilde vis nodig. Vismeel wordt overigens ook gebruikt voor het vetmesten van varkens, kippen en vee.

Visolie: ongezond en wreed

De productie van 1 liter visolie vergt 20 tot 100 kilogram vissen. Jaarlijks wordt maar liefst 1 miljard liter visolie geproduceerd. De vislobby wil ons doen geloven dat visolie gezond is. Niets is minder waar. Vissen en visolie zitten vol schadelijke stoffen als dioxines, pcb’s, radioactieve stoffen, gifstoffen, enz. Zo’n 60% van de kankerverwekkende stoffen in ons lichaam halen we uit vis en men heeft al 70.000 verschillende gifstoffen in vissen ontdekt. Visolie zou zogezegd gezuiverd zijn van deze stoffen, maar dat is niet het geval.

Vissen voelen pijn

Mensen vergeten al eens dat vissen ook dieren zijn, die pijn, angst en stress voelen. Verschillende wetenschappers hebben ontdekt dat ook ongewervelde dieren als kreeften, krabben, inkvissen, mosselen en garnalen pijn ervaren. Toch worden ze op gruwelijke wijze gedood vooraleer ze op je bord belanden.

Vissen worden vaak in reusachtige sleepnetten meegevoerd en samengeperst. Of ze komen terecht in staande netten, de zogenaamde ‘muren des doods’, die de oceaanbodem tot een kaal maanlandschap omtoveren.

Veel vissen sterven wanneer ze uit het water worden gehaald: door het drukverschil of door verstikking. Hun doodstrijd kan tot vier uur duren. Soms snijdt men de dieren levend open en verwijdert men de organen. Sommigen leven nog tot 50 minuten nadat ze gestript zijn.

Palingen worden gedood in een zoutbad. Dat voelt voor hen aan zoals brandwonden voor een mens. Het duurt tot een halfuur voor ze dood zijn. Ook bij een neksnede verliezen palingen niet meteen hun bewustzijn.

Ook ongewervelde dieren zoals kreeften en mosselen worden op een wrede manier gedood. Zij worden vaak levend gekookt.

Lekkere alternatieven

Plantaardig voedsel biedt ons voldoende eiwitten en gezonde vetten. Goede bronnen voor omega-3 zijn walnoten, maïs, lijnzaadolie en zonnebloemolie. Bovendien zijn er plantaardige ‘vis’oliën op de markt op basis van algen. Deze zijn niet enkel beter voor het milieu en de vissen, maar ook voor je eigen gezondheid.

Hier vind je lekkere plantaardige recepten waarmee je de smaak van de zee op je bord tovert!

Niemand kan na al het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is, met goed fatsoen meer ontkennen dat vissen als hoogontwikkelde dieren stress, angst en pijn kunnen ervaren.

Wat kan jij doen?

  • Eet geen vis. Eet gevarieerd en plantaardig.
  • Kies voor een plantaardig alternatief voor visolie
  • Koop nooit souvenirs als koralen, gedroogde zeepaardjes of haaientanden
  • Informeer jezelf en anderen. Vraag onze flyer aan en bedeel hem bij jou in de buurt (natuurvoedingswinkels, bibliotheken, jeugdhuizen,…), surf naar viswijzervisniet.be of viswijzervisniet.nl en deel de link via Facebook, Twitter, enz.
  • Voer actie met Bite Back voor vissen en andere dieren!

 

 

RESULTATEN

Klik hier voor een overzicht van onze resultaten.contact

BITE BACK VZW
Runkstersteenweg 96
3500 Hasselt
Tel.: 0487/101 201
E-mail: info@biteback.org
STICHTING BITE BACK
KvK: 63861240
RSIN Nummer: 855431246
Tel.: 06 34132082
E-mail: nl@biteback.org