Resultaten

Omdat we ons realiseerden dat we als  ervaren en gemotiveerde burgers die zich al jaren vrijwillig inzetten voor dierenrechten, nog meer voor de dieren konden doen indien we ons zouden verenigen, richtten we in 2003 dierenrechtenorganisatie vzw Bite Back op. Met heel wat positieve resultaten voor de dieren, zoals je hier kan lezen.

Als onderdeel van de internationale grassroots dierenrechtenbeweging is Bite Back uitgegroeid tot een krachtige stem voor onderdrukte dieren. Met gerichte campagnes zoals  ‘Nadenken voor je Eet’, ‘Vis Wijzer, Vis Niet’, ‘Bontvrij’, ‘Voor wetenschap zonder dierproeven’, ‘Waardeloze Haantjes’, en ‘Voor Vermaak zonder Dieren’ in België en Nederland maken we het publiek, de media en de politiek warm voor de belangen van dieren en bewegen hen om keuzes te maken die niet ten koste van dieren gaan. Bite Back zetelt in de provinciale adviesraad voor dierenwelzijn in Belgisch Limburg en Benjamin Loison van Bite Back zetelt tevens in de dierenwelzijnsraad van Herk-de-Stad en is voorzitter van de werkgroep Eerste Optie Adoptie. Bite Back heeft drie dieren financieel geadopteerd: varken Engel bij stichting Melief, ex-kermispony Sjakie bij stichting Manegepaarden Pensioenfonds en koe Melotte bij stichting De Leemweg. Bite Back Bite Back is aangesloten bij de International Anti Fur Coalition en de Seals of Nam Coalition. Voor de Waardeloze Haantjes campagne werken we samen met de NVV en stichting Melief.

Bite Back neemt dagelijks nationaal en internationaal stelling in tegen het gebruiken, misbruiken en doden van dieren, dieronvriendelijke initiatieven, tradities en beleid. Zowel individuele dierenmishandeling als grootschalig, maatschappelijk geaccepteerd gebruik krijgen onze aandacht. Daarnaast promoten we een veganistische levenswijze, amusement zonder dieren en adoptie.

Geen 9-to-5 mentaliteit bij Bite Back, maar wel vrijwilligers met een groot hart voor dieren, die niet bang zijn om ‘het beestje bij naam te noemen’. Vrijwilligers die resultaat boeken voor de dieren, ook voor het individuele dier en ijveren om de maatschappelijke positie van onderdrukte dieren te veranderen. Voorvechters in de strijd voor dierenrechten, die opkomen voor de afschaffing van diergebruik, die plantaardige, diervriendelijke alternatieven aandragen. De Bite Back vrijwilligers stimuleren, activeren en geven zelf het goede voorbeeld dat leven zonder gebruik van weerloze dieren niet moeilijk of zwaar is. Wekelijks beantwoorden we vele vragen van geïnteresseerden per mail en telefoon, staan we mensen bij met raad en daad en staan we op straat, festivals en andere evenementen om dierenrechten onder de aandacht te brengen middels onze stands, vrijwilligers, campagnes en acties. Sinds haar oprichting in 2003 heeft Bite Back veel mensen kunnen motiveren om over te stappen op een vegetarische of veganistische levenswijze.

Hieronder een opsomming van onze resultaten door de jaren heen. Deze lijst is verre van volledig.  Meer acties vind je in ons archief.

2011-2010

 • Bite Back vrijwilligers slagen erin om ex-kermismolenpony Sjakie te redden en onder te brengen bij Stichting Manegepaarden Pensioenfonds. Bite Back adopteert Sjakie financieel.
 • Als onderdeel van de orka coalitie spant onze advocaat een rechtzaak aan tegen dolfinarium Harderwijk voor de vrijlating van orka Morgan. Zonder de orka coalitie had het dolfinarium vrij spel gehad.
 • Tennister Kim Clijsters betuigt in de media spijt nadat Bite Back haar op de vingers tikt omdat ze in Thailand een ‘olifantenmassage’ onderging. Alle olifanten die trucjes opvoeren worden middels de beruchte Pajaanmethode zwaar mishandeld en gemarteld en hun wil wordt gebroken. Tienduizenden mensen lezen de mediaberichten en worden zo geïnformeerd over de foltering van olifanten die gebruikt worden in toerisme en het circus.
 • Het Nederlands Nationaal Epilepsie Fonds ziet af van een circusbenefiet nadat Bite Back hen een brief stuurde.
 • Bite Back stapt in de Seals of Nam coalitie en voert campagne om de Namibische zeehondenjacht te stoppen.  Deze jacht kon voordien vrij anoniem plaatsvinden. Met de campagne is er nu internationale aandacht voor deze jacht.
 • Geen olifant meer bij olifantenfeest in Groningen nadat Bite Back een succesvolle E-action opzette. Vervolgens diende de Partij voor de Dieren een succesvolle motie in waarna het gebruik van olifanten bij dergelijke evenementen werd verboden.
 • Na een intensieve actie in het kader van onze kermisponymolencampagne verklaart het stadsbestuur ‘Leuven kermis’ vanaf 2012 ponymolenvrij!
 • De gemeente Huldenberg geeft aan te kiezen voor een diervriendelijke oplossing i.p.v. het afschieten van damherten nadat Bite Back hier ruchtbaarheid aan had gegeven en een succesvolle actie opzette.
 • Escada verklaart zich in 2010 bontvrij na een internationale campagne waaraan Bite Back jarenlang actief deelnam. In 2009 ging Escada België als eerste Europees land bontvrij na intensieve acties, lobbywerk en E-action’s van Bite Back.
 • De FOD Dierenwelzijn grijpt in na een klacht van Bite Back bij een winkelier die vissen op een dieronvriendelijke manier in de etalage tentoonstelde.
 • Bite Back adopteert varkentje Engel bij stichting Melief als steunbetuiging aan dit fantastische dierenopvangproject.
 • Bite Back vrijwilligers redden de roze varkentjes Chloe en Lily-Rose en Jessy de os van de dood.  Ze worden alledrie geadopteerd door een Bite Back lid.
 • Een Bite Back actie verhindert het optreden van een olifant in een carnavalsoptocht in Tongeren.
 • Onze kritiek op de bontdragende Belgische Koninklijke familie haalt de media. De ontwerper van de kleding, Nathan, haast zich te zeggen dat de prinsessen voor imitatiebont kozen.
 • Intratuin schrapt een optreden van een aapje en slang van circus Harry Malter n.a.v. een klacht en overleg met Bite Back.
 • De politie van Hasselt neemt op grond van een klacht van Bite Back een honderdtal goudvissen en waterschildpadden in beslag op de kermis in Hasselt.
 • Bite Back activisten redden de hangbuikzwijntjes Thelma en Louise van de dood nadat ze in een leeg huis waren achtergelaten en zorgen voor adoptie.

2009/2008/2007

 • De stad Tongeren geeft na overleg met en acties van Bite Back aan vanaf 2013 geen vergunningen meer te verlenen aan ponymolens op de Kermis van Tongeren.
 • Veritas geeft na overleg met Bite Back aan vanaf 2010 geen extra bontproducten meer aan te kopen en een bontvrije politiek uit te dragen (alhoewel hun franchise winkels hun eigen beleid bepalen).
 • De FOD Dierenwelzijn stopt de illegale verkoop van goudvissen in een Luikse bloemenwinkel na hier door Bite Back over getipt te zijn.
 • Modeketen Apples haalt na klachten/overleg Bite Back de bontproducten uit het assortiment.
 • Bite Back stopt met de vierjarige schrijfactie naar de Russische autoriteiten nadat Rusland te kennen geeft haar zeehondenjacht te stoppen.
 • Collishop van de Colruyt stopt met de verkoop van stroomhalsbanden na een jarenlange E-action van Bite Back.
 • Het Belgische warenhuis INNO stopt de verkoop van bont n.a.v. lobbyen en overleg Bite Back. Dit geldt ook voor hun shops-in-shop.
 • De stad Bilzen beslist geen circussen met wilde dieren op hun grondgebied toe te laten na kritiek van Bite Back en onze actie ter plaatse bij een circus.
 • De Belgische inzending van het Eurovisiesongfestival Isthar haast zich te verontschuldigen nadat Bite Back in de media bekendmaakt dat ze met hun optreden in een beruchte Servische Zoo schaamteloos reclame maken voor de mishandelde dieren in een omstreden dierentuin.
 • Modegiganten Scapa, McGregor en Gaastra verklaren zichzelf bontvrij na een intensieve antibontcampagne van Bite Back. Helaas blijken ze zich niet aan hun woord te houden en zijn ze inmiddels weer begonnen met de verkoop van bont omdat ze mee willen profiteren van de stijgende populariteit van bont. De Bite Back E-action tegen Scapa, McGregor en Gaastra blijft lopen.
 • RTL4-programma ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ mag geen dieren meer slachten n.a.v. een klacht en actie van  Bite Back. De FOD Dierenwelzijn in Brussel roept de programmaleiding op het matje.

2006/2005/2004/2003

 • De Domme Bontjes verkiezing van Bite Back haalt een aantal jaren alle Belgische kranten, waarbij we kunnen uitpakken over de wreedheden van de bontindustrie.
 • Circus Rose Marie Malter misleidt stad Gent maar krijgt verbod op circusact met piranha’s nadat Bite Back de media, gemeentebestuur en burgemeester van Gent alarmeert.
 • Modeketen L&L: de E-action richting dit bedrijf blijft lopen, ook omdat ze geen bontvrij verklaring willen geven, maar modeketen Lola & Liza (L&L) verkoopt tot nu toe weinig tot geen bont meer n.a.v. de jarenlange kritiek en acties van Bite Back, terwijl ze voordien hele bontjassen verkochten.
 • Bite Back start een E-action richting het tv-programma Big Brother, na gesol met dieren.
 • Bite Back stapt in De Dierenark, Provinciaal Adviesraad Dierenwelzijn van de provincie Limburg.
 • Bite Back ondersteunt reddingsactie voor verwaarloosde husky’s. 25 verwaarloosde Husky’s zochten een nieuw thuis. Bite Back heeft geholpen met het zoeken van opvangadressen.
 • Modeketen Street One stopt internationaal de verkoop van bont na acties van Bite Back.
 • De vegetarische katholieke priester Johan Maertens houdt samen met Bite Back een kerstwake bij het slachthuis in Sint –Truiden. Er is nationale media-aandacht voor deze actie.
 • Modemerk Morgan de Toi haalt bont uit de Belgische collectie na één Bite Back actie.
 • De Belgische modeketens NAF NAF en ZARA doen bont in België de ban n.a.v. de Bite Back protesten.
 • Circus Barones moet van de gemeente Tongeren de act met tijgers schrappen en de dieren van grondgebied Tongeren halen naar aanleiding van Bite Back protest.
 • Bite Back start een campagne tegen circussen met dieren in Nederland, omdat er geen aandacht is voor dit diereneed. Sinds het begin van de campagne heeft Bite Back  met succes de druk op de ketel gehouden. Dit heeft geleid tot publiek debat, veel media-aandacht rondom circusdieren, politieke debatten en Kamervragen. Een verbod hangt in de lucht.
 • Bite Back klaagt met een succesvolle media-actie het vergiftigen van Griekse zwerfdieren voor de Olympische spelen aan.
 • Bite Back sluit zich aan bij de internationale protesten tegen de dierproeven van Procter&Gamble en de dierproevenstransporten van Air France- KLM, waarmee we via acties en de media duizenden mensen op de hoogte brengen en door de jaren heen duizenden folders verdelen.
 • Modeketen Mango verklaart zich na Bite Back acties zowel nationaal en na overleg met Bite Back ook internationaal bontvrij.
 • Bite Back werkt mee aan het tot stand komen van een Belgisch verbod op de verkoop van honden- en kattenbont.

 

RESULTATEN

Klik hier voor een overzicht van onze resultaten.contact

BITE BACK VZW
Runkstersteenweg 96
3500 Hasselt
Tel.: 0487/101 201
E-mail: info@biteback.org
STICHTING BITE BACK
KvK: 63861240
RSIN Nummer: 855431246
Tel.: 06 34132082
E-mail: nl@biteback.org