11 leestips over dieren en dierenrechten

06-05-2020

Aangezien ons sociaal leven en activisme op straat nog even on hold staat, lijkt het ons de uitgelezen kans (😉) om jullie te verblijden met enkele leestips over dieren en dierenrechten. Op heel wat events is de Bite Back stand te herkennen aan de grote hoeveelheid interessante boeken. Gelukkig zitten we met een team van boekenverslinders, die maar al te graag raad geven! We kwamen zelfs aan zoveel tips, dat we onze leestips in twee verschillende blogposts moesten delen. Het tweede deel volgt later!

The Emotional Lives of Animals – Marc Bekoff

Marc Bekoff bestudeert reeds jaren sociale communicatie bij dieren en komt tot de conclusie dat dieren een rijk emotioneel leven hebben. In ‘The Emotional Lives of Animals’ deelt hij verhalen over vreugde, empathie, verdriet, schaamte, woede en liefde bij dieren, gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek.

Mama’s laatste omhelzing – Frans de Waal

Ook in ‘Mama’s laatste omhelzing’ komen we meer te weten over het emotionele leven van dieren. Frans de Waal ziet geen verschil tussen dierlijke en menselijke emoties. Ook bij dieren kunnen we veel afleiden van hun gezichtsuitdrukkingen en heeft hun omgang met elkaar een emotionele zijde. Als we weten dat dieren evenzeer emoties kunnen ervaren, moet onze manier van omgaan met dieren veranderen.

Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows : An Introduction to Carnism – Melanie Joy

Melanie Joy’s tweede boek is ondertussen een waar begrip in de dierenrechtenwereld. Het biedt een unieke kijk op waarom mensen zich zo kunnen inzetten voor bepaalde dieren en andere onnodig laten lijden voor hun consumptie.
In ‘Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows’ introduceert Joy de term ‘carnisme’. Carnisme is het geloofssysteem dat ons conditioneert om bepaalde dieren te eten en andere niet, om empathie op te wekken voor het ene dier maar niet voor het andere. Je krijgt bovendien een inzicht in de vee-industrie en de gevaren van deze industrie voor mens, dier en milieu.

When Elephants Weep : The Emotional Lives of Animals – Jeffrey Moussaieff Masson

Jeffrey Massons boek over het scala aan emoties bij dieren, werd een bestseller in de VS. De anekdotes en inzichten die worden beschreven, vormen een krachtig bewijs van emoties bij verschillende soorten dieren. De hoofdstukken gaan over liefde, vreugde, woede, angst, schaamte, mededogen en eenzaamheid. ‘When Elephants Weep’ geeft een beeld van de innerlijke levens van dieren en roept op tot het anders behandelen van dieren.

Empty Cages: Facing the Challenge of Animal Rights – Tom Regan

‘Empty Cages’ is een van de beste inleidingen tot dierenrechten. 15 jaar oud maar nog steeds interessant én relevant! Tom Regan verwerpt het negatieve imago van dierenrechtenactivisten en haalt het principe van ‘diervriendelijk vlees’ helemaal onderuit. Hij bespreekt waarom het wettelijk kader wandaden tegen dieren mogelijk maakt. Een belangrijk naslagwerk over dierenrechten en het opkomen voor dieren.