11 leestips over (dierenrechten)activisme en total liberation

18-05-2020

Na onze eerste blogpost met boekentips over dieren en dierenrechten, gaan we vandaag verder met leestips over (dierenrechten)activisme. Ook zetten we graag een aantal boeken over de kruispunten van onderdrukking in de kijker. Collective liberation wordt wat ons betreft maar al te vaak onderbelicht, daarom schenken we er nu graag wat extra aandacht aan. Wij worden alleszins enthousiast over deze boeken en we hopen jullie ook!

Beasts of Burden: Animal and Disability Liberation – Sunaura Taylor

Een interessant werk over het kruispunt tussen de bevrijding van dieren en mensen met een handicap. Beasts of Burden stelt dat de issues bij personen met een handicap en dierenrechten met elkaar verweven zijn. Hoeveel van wat we van onszelf als “mens” begrijpen, hangt af van onze fysieke en mentale vermogens? En hoeveel van onze definitie van “mens” hangt af van het verschil met “dier”? 

Striking at the Roots: a practical guide to animal activism – Mark Hawthorne

Striking at the Roots bundelt de meest effectieve tactieken om op te komen voor dierenrechten. Activisten van over de hele wereld leggen uit waarom hun activisme succesvol is geweest. Het boek staat vol praktische voorbeelden en stelt je in staat om je vaardigheden optimaal te benutten. 

Veganism in an Oppressive World – Julia Feliz Brueck

Veganisme wordt tegenwoordig nog steeds als een single issue movement gezien. Dit terwijl we de reikwijdte van veganisme net moeten uitbreiden. Veganisme is deel van een sociale beweging voor rechtvaardigheid, een beweging die tegen onderdrukking ingaat. Heel wat vegans krijgen te maken met meerdere aspecten van onderdrukking. We weten niet wat het is om vegan te zijn in een andere community of cultuur, want vegans uit deze communities kunnen enkel voor zichzelf spreken. Daarom is het belangrijk dat we luisteren, en Veganism in an Oppressive World maakt dat net wat makkelijker. 

The Sexual Politics of Meat – Carol J. Adams

The Sexual Politics of Meat is een waar icoon in de dierenrechtenbeweging én binnen het feminisme. 30 jaar geleden sloeg het in als een bom, maar het is nog steeds actueel. Carol J. Adams verkent hoe vrouwenhaat en de obsessie met vlees en mannelijkheid met elkaar verankerd zijn. Een belangrijk naslagwerk en must-read!

Strategic Action for Animals : A Handbook on Strategic Movement Building, Organizing, and Activism for Animal Liberation – Melanie Joy

Melanie Joy bespreekt in haar eerste boek hoe we als dierenrechtenactivisten strategie kunnen gebruiken om de effectiviteit van ons activisme te vergroten. Op basis van diverse bronnen biedt ze verschillende principes, tactieken en praktijken. Ze legt ook uit hoe de meest voorkomende problemen binnen de beweging kunnen worden aangepakt, denk aan inefficiënt campagnevoeren maar ook aan burn-out.
Hoewel dit boek al wat gedateer