9 redenen waarom je het dolfinarium beter niet bezoekt

23-09-2019

Dolfinaria staan garant voor dierenleed. De dolfijnen en andere zeedieren die deel uitmaken van de faciliteit worden vaak in erbarmelijke toestanden vastgehouden, al is dit niet meteen zichtbaar. Je kunt een dolfinarium best vergelijken met een watercircus. In dit artikel bespreken we 9 redenen waarom je een dolfinarium best niet bezoekt. We geven ook enkele tips voor alternatieve bezoeken waarbij de dieren de juiste zorg krijgen, met het oog op een vrijlating wanneer de dieren daar klaar voor zijn. 

1. Er is zéér weinig tot geen bewegingsvrijheid

Op het eerste zicht lijkt een lagune in een dolfinarium behoorlijk groot maar niets is minder waar. In hun natuurlijke omgeving zwemmen dolfijnen zo’n 50 tot 80 kilometer per dag. In de vrije natuur beschikken ze over een territorium tot zelfs 300 vierkante kilometer. Daar past zo’n lagune tot wel tienduizend keren in. Dolfijnen trekken in het wild veel rond, in 20 dagen kunnen ze tot 1.076 kilometer afleggen.

Zelfs de dolfinaria met de grootste faciliteiten ter wereld beschikken slechts over een fractie van hun natuurlijke omgeving. Hierdoor worden de dieren dan ook erg beperkt, enkele slagen zwemmen en ze stuiten op de bodem van het bassin.

 

9 redenen waarom je het dolfinarium beter niet bezoekt

 

2. Dolfijnen zijn niet gelukkig en “lachen” ook niet.

Mensen denken altijd een glimlach te zien op het gezicht van een dolfijn, maar dit is slechts de vorm van hun gezicht. Elke dolfijn zal altijd lijken te glimlachen, ook de doodzieke of ongelukkige dieren. Hun leven in gevangenschap brengt chronische stress met zich mee dat ook hun immuunsysteem aantast. Ze komen terecht in een depressie, ontwikkelen huidziekten en doen zelfs aan zelfverminking. De oplossing volgens het dolfinarium? Een dode vis met antidepressiva als maaltijd.

Ze slijten hun dagen in verveling, stress, ziekte en verdriet in een betonnen kerker gevuld met gechloreerd water.

 

3. Weggerukt uit hun sociale groep en tussen wildvreemden gedropt. 

Dolfijnen zijn zeer intelligente, gevoelige en sociale dieren. Ze leven in hechte sociale groepen. Zo onderhouden ze interactie met honderden dieren. Het sociale gebeuren is belangrijk voor dolfijnen, hierdoor vinden ze bescherming, liefde en genegenheid. Het zijn zeer zelfbewuste dieren, waardoor je ze kunt vergelijken met een mens of zelfs een kind.

Een dolfinarium rukt deze groepen echter uit elkaar om de dieren onder te brengen in een veel te klein bassin met wildvreemde dieren, waardoor hun sociaal gedrag ernstig verstoord wordt.

Verder navigeren dolfijnen door echolocatie. In zwembaden weerkaatsen de echo’s van hun eigen sonar direct tegen het bassin waardoor ze hun sonar nooit meer optimaal kunnen gebruiken.

 

4. Dolfijnen in gevangenschap zijn ondervoed, tenzij ze de kunstjes juist uitvoeren

 Dolfinaria zullen steeds zeggen dat ze de dieren correct voederen. Wat logisch is want uitgehongerde, zieke dolfijnen beïnvloeden de inkomsten van het park. Maar het rantsoen wordt sterk afgestemd op de kunstjes die ze al dan niet doen. Zonder die beloning zijn de dieren niet verzadigd, dat weten dolfinaria ook. Hiermee oefenen ze extra druk uit om de dieren te laten doen wat van hen verlangd wordt.

Trainers benadrukken steeds dat dolfij