Bite Back dient bezwaar in tegen uitbreiding kippenbedrijf Ieper

24-02-2021

In Ieper heeft Hervé Boussery een omgevingsvergunning aangevraagd voor het uitbreiden van zijn vleeskippenbedrijf. In de Eekhofstraat 20 in Ieper staan nu  2 stallen, met een capaciteit van 84.000 kippen. Nu wil hij daarbovenop nog eens 3 stallen bij bouwen voor 144.000 kippen. Dat brengt het totaal op 228.000 kippen.

Wij vinden dit ethisch niet verantwoord en dienen daarom bezwaar in. Het zijn honderdduizenden dieren die jaarlijks de dood vinden. Ze leven op elkaar gepropt in de stallen zonder enige vorm van verrijking. De dieren leven slechts zes weken voor ze naar het slachthuis gebracht worden om daar een onnodige dood te sterven.

Dien bezwaar in

Iedereen kan bezwaar indienen tegen deze uitbreiding van een megastal, ook jij. We hopen dat iedereen massaal een bezwaarschrift indient! We overlopen samen de stappen met jou.

Ga naar het lopende openbare onderzoek in het Vlaams omgevingsloket, door hier te klikken. Onder de documenten vind je de publieke bezwaarschriften en kun je ook het jouwe toevoegen door op ‘nieuw bezwaarschrift toevoegen’ te klikken. Hiervoor dien je je online aan te melden bij de overheid.

Je kunt ook een brief per post sturen naar het College van Burgemeester en Schepenen, Ter Waarde 1, 8900 Ieper

Bezwaar indienen kan nog tot en met 6 maart 2021.

Bite Back dient bezwaar in

Hieronder vind je het bezwaarschrift, dat wij als Bite Back indienden. Je kunt je hierdoor laten inspireren, het personaliseren, aanpassen (eventueel een aantal favoriete punten uitkiezen, of met andere punten aanvullen) – onderaan vul je simpelweg je naam in – en indienen.

Aan het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Ieper. 

Ik wens bezwaar te maken tegen de uitbreiding van het pluimveebedrijf van Hervé Boussery, Eekhofstraat 20, 8900 Ieper. De aanvraag is op het omgevingsloket terug te vinden onder projectnaam Boussery Hervé, met OMV referentie 2020118907.

Hieronder vindt u mijn bedenkingen en opmerkingen over het dossier.

Ik heb ernstige bezwaren tegen dit project en vraagt daarom deze omgevingsvergunning te weigeren, op basis van de volgende argumenten:

  1. Dit kippenbedrijf is exemplarisch voor een onduurzame industrie, de intensieve veeteelt. Grootschalige industriële fokkerijen zoals het bedrijf van Hervé Boussery zijn niet verzoenbaar met de huidige Vlaamse en Europese milieu- en klimaatdoelstellingen. Dhr. Boussery houdt nu al 84.000 kippen en met de uitbreiding van 144.000 kippen komt hij op een totaal aantal van 228.000 kippen. Dergelijke bedrijven passen niet in de ‘van boer tot bord’-strategie (voor een meer duurzaam voedselsysteem) van de Europese Commissie. Ook onze Vlaamse klimaatminister Zuhal Demir onderschrijft de visie van de EC:  “De toename van het aantal grote stallen kan niet eeuwig blijven duren. Die bedrijven leggen vaak een grote druk op ons milieu en moeten verzoenbaar zijn met onze milieudoelstellingen…  Als we blijven doorgaan met dat grootschalige landbouwmodel, verstikt Vlaanderen onder de enorme concentraties mest, ammoniak en stikstof.” (https://vilt.be/nl/nieuws/is-er-nog-ruimte-voor-intensieve-landbouw-in-vlaanderen)
  2. Het is onethisch om dieren op te sluiten in megastallen. Het is geen natuurlijke omgeving, e