Bite Back dient bezwaar in tegen uitbreiding kippenbedrijf Ravels

14-01-2021

In Ravels heeft Bart Bax LV een omgevingsvergunning aangevraagd voor het uitbreiden van zijn vleeskippenbedrijf. In de Polderstraat 37A in Ravels staan nu al 6 stallen, met een capaciteit van 169.950 kippen. Nu wil hij daarbovenop nog eens een zevende stal bij bouwen voor 42.500 kippen.

Wij vinden dit ethisch niet verantwoord en dienen daarom bezwaar in. Het zijn honderdduizenden dieren die jaarlijks de dood vinden. Ze leven op elkaar gepropt in de stallen zonder enige vorm van verrijking. De dieren leven slechts zes weken voor ze naar het slachthuis gebracht worden om daar een onnodige dood te sterven.

Dien bezwaar in

Iedereen kan bezwaar indienen tegen deze uitbreiding van een megastal, ook jij. We hopen dat iedereen massaal een bezwaarschrift indient! We overlopen samen de stappen met jou.

Ga naar het lopende openbare onderzoek in het Vlaams omgevingsloket, door hier te klikken. Onder de documenten vind je de publieke bezwaarschriften en kun je ook het jouwe toevoegen door op ‘nieuw bezwaarschrift toevoegen’ te klikken. Hiervoor dien je je online aan te melden bij de overheid.

Je kunt ook een brief per post sturen naar het College van Burgemeester en Schepenen, Gemeentelaan 60, 2381 Ravels

Bezwaar indienen kan nog tot en met 22 januari 2021.

Bite Back dient bezwaar in

Hieronder vind je het bezwaarschrift, dat wij als Bite Back indienden. Je kunt je hierdoor laten inspireren, het personaliseren, aanpassen (eventueel een aantal favoriete punten uitkiezen, of met andere punten aanvullen) – onderaan vul je simpelweg je naam in – en indienen.

Aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Ravels. 

Ik wens bezwaar te maken tegen de uitbreiding van pluimveebedrijf Bart Bax, Polderstraat 37A, Ravels. De aanvraag is op het omgevingsloket terug te vinden onder projectnaam 2020_Bax Bart LV_pluimvee – Duplicaat van 2020118923, met OMV referentie 2020167874. Hieronder vindt u mijn bedenkingen en opmerkingen over het dossier.

Ik heb ernstige bezwaren tegen dit project en vraagt daarom deze omgevingsvergunning te weigeren, op basis van de volgende argumenten:

  1. Dit kippenbedrijf is exemplarisch voor een onduurzame industrie, de intensieve veeteelt. Grootschalige industriële fokkerijen zoals het bedrijf van Bart Bax zijn niet verzoenbaar met de huidige Vlaamse en Europese milieu- en klimaatdoelstellingen. Bart Bax LV omvat twee locaties in de gemeente Ravels, waar momenteel al meer dan 250.000 kippen gehouden worden. Dergelijke bedrijven passen niet in de ‘van boer tot bord’-strategie (voor een meer duurzaam voedselsysteem) van de Europese Commissie. Ook onze Vlaamse klimaatminister Zuhal Demir onderschrijft de visie van de EC:  “De toename van het aantal grote stallen kan niet eeuwig blijven duren. Die bedrijven leggen vaak een grote druk op ons milieu en moeten verzoenbaar zijn met onze milieudoelstellingen…  Als we blijven doorgaan met dat grootschalige landbouwmodel, verstikt Vlaanderen onder de enorme concentraties mest, ammoniak en stikstof.” (https://vilt.be/nl/nieuws/is-er-nog-ruimte-voor-intensieve-landbouw-in-vlaanderen) De gemeente Ravels heeft zich bovendien geëngageerd in het Burgemeesterconven