Bite Back vraagt sluiting van dolfinarium met petitie

25-03-2019

Bite Back protesteert al jaren tegen dolfinaria. Elke laatste zondag van de maand staan ze aan het dolfinarium van Boudewijn Seapark te Brugge, het enige dolfinarium in België, om te vragen voor de sluiting. Bite Back vindt dat dolfijnen in gevangenschap niet meer van deze tijd zijn en roept iedereen op om de petitie voor de sluiting van het dolfinarium te tekenen.

Vlaams minister voor Dierenwelzijn, Ben Weyts, zei zondag in “De zevende dag” dat hij op termijn geen dolfijnen in gevangenschap meer wil. De normen voor het houden van zeezoogdieren in Vlaanderen zijn recent aangepast, maar Weyts wil verder gaan voor de dolfijnen. Er zou volgens hem een uitdoofscenario moeten komen waarbij er geen nieuwe dieren meer gekweekt mogen worden en er geen vergunningen meer worden gegeven.

Vlaanderen zou hiermee niet de eerste zijn. In Wallonië werd vorig jaar een verbod op het houden van walvisachtigen ingesteld. Ook Kroatië, India, Costa Rica en Chili verbieden het houden van dolfijnen in gevangenschap.

Woordvoerder van Bite Back, Benjamin Loison : “Het dolfinarium van het Boudewijn Seapark zegt zich in te zetten voor onderzoek en educatie. We kunnen ons hier echter vragen bij stellen. In hoeverre komen de gedragingen van dolfijnen in gevangenschap nog overeen met die van dolfijnen in het wild? Wat heeft een fotosessie, zwemmen met dolfijnen in het bassin, of de dieren kunstjes zien doen te maken met educatie?”

Dolfijnen leiden een troosteloos bestaan in dolfinaria, ze hebben er toegang tot minder dan 0,000001 % van hun natuurlijke leefruimte. In het wild zwemmen dolfijnen zo’n 50 à 80 kilometer per dag en kunnen ze duiken tot wel 200 meter diep. Het bassin van het dolfinarium in Brugge is nog geen 6 meter diep. Daarnaast kunnen dolfijnen in gevangenschap hun sonar, hun belangrijkste zintuig, niet optimaal gebruiken.

Er zijn kortom genoeg redenen om te vragen voor een sluiting van het dolfinarium. Benjamin Loison: “We roepen iedereen op om onze petitie voor de sluiting van het dolfinarium te tekenen en zo een duidelijk signaal naar de Vlaamse regering te sturen. Dolfinaria zijn niet meer van deze tijd!”

Je kunt de petitie hier ondertekenen.

Hoi, ik pop-up voor de dieren. Help jij ons de dieren helpen?

Bite Back zet zich al vele jaren in voor alle dieren. Met krachtige campagnes, onderzoek en informatie inspireren we elk jaar vele mensen om ethische keuzes te maken vóór de dieren. Wij zijn echter volledig afhankelijk van donaties en lidgelden. Om onze doelen te bereiken hebben we dus jouw hulp nodig.

 

Ja, ik help mee de dieren te bevrijden

Nee, bedankt (ik ben al donateur/lid)