Dieren slachtoffers van transportongevallen

14-05-2020

In 2018 was Bite Back aanwezig in Lubbeek, toen een vrachtwagen met 200 varkens kantelde. We zagen de ravage, we zagen hoe de dieren leden, strompelden, dorst hadden, … Ongeveer 50 dieren overleefden de klap niet en anderen werden ter plaatse ingeslapen. De dieren die zichzelf nog een beetje konden redden, werden op een andere truck richting slachthuis gezet. Dieren zijn helaas vaak slachtoffer van transportongevallen.

 

Geen cijfers voor Vlaanderen en Nederland

Dankzij een recente parlementaire vraag is duidelijk dat er geen cijfers bijgehouden worden over het aantal dieren die overlijden tijdens transportongevallen. Zowel het Agentschap voor Wegen en Verkeer als de dienst Dierenwelzijn zijn dit ook niet van plan. Voor Vlaanderen is het dus geen prioriteit om gegevens bij te houden van het aantal gestorven dieren. Hun waarde is voor de ministers blijkbaar niet groter dan die van autobanden of conserven.

Ook voor Nederland vinden we geen cijfers terug.

 

Ongevallen in 2020

Dit jaar werden er reeds 6 ongevallen met de zogenaamde veetransporten gerapporteerd in de media. 

Op 4 januari belandde een vrachtwagen in de gracht in Vlamertinge (BE). Er werden kippen in vervoerd. Het is onduidelijk hoeveel kippen slachtoffer waren van het ongeval. 

In de nacht van 4 februari belandde een vrachtwagen met varkens in de berm in Ravenstein (NL). De vrachtwagen kantelde niet, waardoor de varkens volgens media ‘ongedeerd’ bleven. De dieren werden overgeladen op een andere truck. 

Op 29 februari kantelde een vrachtwagen met 207 varkens en kwam terecht in een sloot in Kaprijke. Tientallen varkens overleefden dit niet, andere dieren moesten worden bevrijd. De dieren die nog konden, gingen lopen en werden opnieuw gevangen. De varkens waren op weg naar het slachthuis van Adegem, hun woordvoerder vertelt respectloos “De nog levende exemplaren worden later op de dag door een veearts gekeurd. De kans is groot dat ze allemaal afgekeurd worden. Een groot deel van de lading hebben we zelfs ter plaatse moeten afmaken.”

In Brugge werden 6 paarden uit een gekantelde vrachtwagen bevrijd op 13 maart. Gelukkig waren de dieren nog in leven en niet te zwaar gewond.

Op de E17 in Gentbrugge is in de nacht van