Geef Buba een thuis!

28-09-2020

Op vrijdag 25 september sloot Bite Back zich aan bij de actie van Animal Rights voor Buba. Samen met 30 actievoerders lieten we weten dat er voor Buba een mooie plek is om naartoe te gaan. Geweldig dat de mensen het slechte weer trotseerden voor Buba! Hopelijk heeft de minister ons gehoord en zal het kabinet er echt werk van maken om Buba te laten genieten van een welverdiend pensioen in een opvang.

De voorzitter van de stichting, Alex Romijn, hield een sterke speech:

In 2005 zag ik hoe tijgers van circus Herman Renz geslagen werden tijdens de training en hoe de dieren stereotiep gedrag vertoonden. De olifanten stonden in een kleine tent te weven. Deze ervaring gaf de aanleiding om mij in te zetten voor de dieren in circussen, samen met een groepje medestanders. Met weinig middelen kregen wij het voor elkaar dat de media over onze acties schreef. Ook andere organisaties zetten daardoor het onderwerp op hun agenda. De discussie bleef toenemen en de publieke opinie kwam in het voordeel van de dieren. 

Het duurde even, maar in 2015 kwam er een verbod op wilde zoogdieren in het circus. Dieren als olifanten mochten niet meer gebruikt worden in een circus. Helaas zijn er nog veel dieren wel toegestaan, maar daar blijven we ons ook voor inzetten.

Tot onze verbazing kreeg o.a. circus Freiwald ontheffing voor olifant Buba. Het dier mocht meereizen met het circus, maar niet optreden. We dienden hier destijds bezwaar tegen in en lichtten tijdens een hoorzitting toe waarom Buba beter verdient. Tijdens de hoorzitting had Freiwald het er regelmatig over dat Buba bij de familie hoorde, maar waarom zou je familie zo ernstig willen beperken?

Als gevolg van uitgeoefende druk werd er door het ministerie een onderzoek gestart om te bepalen of Buba fysiek en geestelijk in staat was om naar een opvang te gaan. Conclusie van dit onderzoek was dat men daarvoor geen obstakels zag.

Het circus geeft toe dat Buba al eens ernstige gedragsproblemen heeft vertoond. Het zijn signalen dat Buba mogelijk een ernstig trauma heeft. Dit kan jaren goed gaan, maar vanuit het niets kan de bom barsten met gevaar voor Buba en omstanders. Dit gebeurde o.a. bij de olifant Tyke die in 1994 een trainer doodde en los ging. Met 86 schoten werd haar net verworven vrijheid beëindigd door de politie. Het verhaal van Tyke raakt mij enorm, en dat einde wil ik niet voor Buba. Buba heeft gespecialiseerde zorg nodig, vrijheid én de kans om samen met soortgenoten te leven.

Onlangs zag ik de Disney animatiefilm The one and only Ivan. Een verhaal over dieren die dromen van vrijheid buiten het circus en die door bewustwording van mensen uiteindelijk verhuizen naar een opvang. Tijdens het kijken van de film dacht ik aan Buba. Zal Buba ook die droom hebben? Wat als er meer is buiten het circusleven? Wat als ik kilometers kan lopen door het groen? Wat als ik kon dollen met andere olifanten? Wat als…?? 

Ik wil de situatie niet disneyficeren, want ik besef dat we niet precies weten wat Buba wil, maar wel kunnen we constateren dat de omgevingssituatie, de zorg (en de continuïteit daarvan) en haar welzijn sterk kunnen verbeteren door een verhuizing naar een opvang. Die kans moet Buba krijgen, zodat Buba’s verhaal toch wel op zijn disneys een happy end gaat krijgen.

(Foto bovenaan: Animal Rights NL)

Geef Buba een thuis!

Eenmalige donatie

Steun onze campagne voor vermaak zonder dieren
Ander bedrag: €

Hoi, ik pop-up voor de dieren. Help jij ons de dieren helpen?

Bite Back zet zich al vele jaren in voor alle dieren. Met krachtige campagnes, onderzoek en informatie inspireren we elk jaar vele mensen om ethische keuzes te maken vóór de dieren. Wij zijn echter volledig afhankelijk van donaties en lidgelden. Om onze doelen te bereiken hebben we dus jouw hulp nodig.

 

Ja, ik help mee de dieren te bevrijden

Nee, bedankt (ik ben al donateur/lid)