Beste Factcheckers, géén eieren zijn beter voor het milieu…

10-04-2019

Het nieuwe programma van VRT ‘Factcheckers’ wil naar eigen zeggen “leugen van waarheid onderscheiden”. De factcheckers struimen nieuwsberichten af en gaan na of deze wel kloppen. Het gaat dan voornamelijk over de berichten met ‘leuke weetjes’, of de ‘clickbait’ artikels, zoals dat je afvalt van tequila (dat is niet zo) of dat je een keyless auto makkelijk kunt hacken (niet makkelijk, maar het kan).

Vorige week donderdag kregen we een foto doorgestuurd van één van onze vrijwilligers vanuit het centraal station in Antwerpen. Hierop was een grote ei-vormige mal met 15000 witte eieren in te zien. Daarboven hing een banner met de boodschap “Je redt de planeet als je een wit eitje eet”. Een erg dubbele boodschap, want zo lijkt het wel alsof eieren eten goed is voor het milieu.

Géén eieren zijn beter voor het milieu

De Keuringsdienst van Waarde in Nederland zocht hetzelfde vorig jaar[1]reeds uit. Witte eieren zouden minder goed verkopen omdat mensen deze associëren met industrie en legbatterijen. Bruine eieren linken ze aan scharrelkippen of biologische kippen. Volgens een Nederlands bedrijf zou dit komen doordat de eerste scharreleieren bruin waren, omdat ze zo een makkelijker onderscheiden konden worden van de gangbare witte eieren.

Na wat onderzoek blijkt dat een kip met witte lellen (achter de snavel), witte eieren legt, en een kip met rode lellen legt bruine eieren. Een kip met witte lellen zou meer eieren leggen, langer productief zijn en 7 gram minder eten per dag. Indien met in België zou overschakelen op witte eieren, zou dit volgens de Factcheckers de CO2-uitstoot kunnen verlagen met 8868 ton.

We vinden het jammer dat er naar een kippenbedrijf gegaan wordt met 135.000 kippen maar dat er geen vragen gesteld worden bij het feit of dat wel goed is voor het milieu en of dat wel goed is voor de kippen… De Factcheckers hebben supermarkten gevraagd om witte eieren in de rekken te leggen naast de bruine. Het geheel leek erg over te komen als een promocampagne voor eieren.

Zijn witte eieren dan echt goed voor het milieu?

Witte eieren zijn beter voor het milieu dan bruine eieren. Maar we kunnen ons echter vragen stellen. In een onderzoek gepubliceerd in Science[2], zien we dat voor 100 gram ei-eiwitten 4,2 kg CO2en 5,7 m².jaar wordt uitgestoten. Voor peulvruchten, erwten en tofu varieert dit van 0,4-2,0 kg CO2en 2,2-3,4 m².jaar! Erwten stoten ongeveer 10 keer minder CO2uit dan eieren.

Roepen we op de nationale televisie dan niet beter op tot het vervangen van eieren door andere bronnen van eiwitten zoals erwten? Of kan de volgende boodschap van algemeen nut niet oproepen tot het volgen van een plantaardig eetpatroon?

In een meta-analyse in Environmental Research Letters[3] zien we dat eieren 2 gram CO2per kcal verbruikt. Als we naar een gemiddelde van groenten, fruit, rijst en granen kijken, verbruikt dit 0.5 gram CO2  per kcal. Plantaardige voeding heeft met andere woorden een tot 4 keer lagere CO2  uitstoot en zorgt voor 4 keer minder landgebruik, energieverbruik en watervervuiling door vermesting dan eieren.

Je redt eerder de planeet als je geen dierlijke producten eet!

Zijn witte eieren beter