Gemeente Langedijk kiest voor kortzichtige viswedstrijd als bestrijding van rivierkreeft

27-07-2020

Dierenrechtenorganisatie Bite Back roept in een brief de gemeente Langedijk op om te stoppen met een ‘rivierkreeftenviswedstrijd’ voor de jeugd als manier om een uitheemse kreeftensoort in de Nederlandse wateren te bestrijden. Bite Back vindt dit een kortzichtige manier van natuurbeleid, waar geen wetenschappelijke basis voor is én zeker geen oplossing voor de lange termijn. Bovendien geeft het een zeer verkeerd signaal af aan kinderen over hoe we zouden moeten omgaan met de natuur en dieren.

Woordvoerder Alex Romijn: “De gemeente is bezorgd om een uitheemse soort, de Amerikaanse rivierkreeft, die zich sterk voortplant in de natuur. Tegelijkertijd stimuleert ze de kinderen te vissen en geeft ze hen een vispas als beloning. Een zeer tegenstrijdig signaal, want hengelen is nou niet een activiteit die bijdraagt aan een goede omgang met dieren en natuur. Vissen zorgt voor enorm veel leed bij dieren en regelmatig zorgt afval van hengelaars ook nog voor ‘collateral damage’, zoals vogels die verstrikt raken in visdraden.“

Bite Back vindt daarom dat de gemeente de plank flink misslaat. De wedstrijd is tevens geen goed middel voor natuurbeheer, daar dit ad hoc is bedacht én geen onderdeel uitmaakt van een bredere visie op natuurbeheer en -behoud. De gemeente kan beter geld steken in het ervoor zorgen dat de natuur zelf de balans kan vinden. Door o.a. te zorgen dat er geen belemmeringen zijn voor natuurlijke vijanden van deze kreeft. Ook zou meer beschoeiing in het gebied schade kunnen voorkomen.

Woordvoerder Alex Romijn: “De gemeente zou deze kans juist moeten aangrijpen om in plaats van de rivierkreeftenviswedstrijd voor de jeugd, deze jongeren op te roepen ideeën in te sturen voor een natuurbeleid voor de toekomst. Op die manier is er iets ter vervanging én kun je de jeugd meer betrekken bij het beter omgaan met de natuur.“

 

Door Entomolo - Eigen werk, Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Door Entomolo – Eigen werk, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Eenmalige donatie

Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.
Ander bedrag: €

Hoi, ik pop-up voor de dieren. Help jij ons de dieren helpen?

Bite Back zet zich al vele jaren in voor alle dieren. Met krachtige campagnes, onderzoek en informatie inspireren we elk jaar vele mensen om ethische keuzes te maken vóór de dieren. Wij zijn echter volledig afhankelijk van donaties en lidgelden. Om onze doelen te bereiken hebben we dus jouw hulp nodig.

 

Ja, ik help mee de dieren te bevrijden

Nee, bedankt (ik ben al donateur/lid)