Internationale Kattendag: weetjes over (deze) katten

08-08-2020

Vandaag is het International Cat Day! Een dag waarop we katten in de spotlight zetten. Vrijwilliger Mieke laat je kennismaken met Deedee en Monster.

Toen ik ruim vijf jaar geleden mijn huidige partner leerde kennen, kreeg ik er twee pluizige vriendjes bij. Monster en Deedee zijn beide Europese korthaar katten met een voornamelijk zwarte vacht. Monster is een gecastreerde kater en heeft een volledig witte kin en borst, witte voorpootjes en witte sokjes aan zijn achterpoten. Deedee is een gesteriliseerde poes met een wit befje en vier witte voetjes. Ze zijn ongeveer even oud, 10 jaar inmiddels, maar geen familie.                     

Toen ik ze voor het eerst ontmoette, waren het in mijn ogen twee identieke zwart-witte katten. Ik zag geen verschil en kon niet geloven dat het geen broer en zus zijn. Nu ik ze een aantal jaar ken en ze dagelijks om me heen heb, weet ik beter.

Miauw, mauw, mieuw, mew

Op het eerste gehoor vond ik de miauwtjes van Deedee en Monster precies hetzelfde klinken. Mijn vriend reageerde een keer op een miauw door Deedee bij de naam te noemen terwijl hij haar niet kon zien. Ik stond er versteld van dat hij wist tegen wie hij het had. Inmiddels weet ik precies wie het is, als ik een mauw, purr of krijs hoor.

Elke kat heeft een eigen karakter

Monster is knuffelig, kan altijd eten en neemt amper de tijd om goed te kauwen. Hij drinkt het liefst uit het onderste gedeelte van de waterfontein en gaat vaak uren buiten op onderzoek uit in onze tuin. Overdag ligt Monster graag op de bank te slapen.

Deedee is graag dicht bij ons, al komt ze alleen uit eigen initiatief naar je toe. Ze kan schuw zijn bij mensen die ze niet kent. Deedee drinkt altijd uit het bovenste gedeelte van de waterfontein, kauwt ieder brokje zorgvuldig voor ze ze doorslikt en ze is heel speels. Overdag vind je haar óf boven op bed, óf beneden op een van de stoelen aan de eettafel.

Samen spelen?

Deedee en Monster zijn niet bepaald de beste vrienden. Ze kunnen prima met elkaar leven en liggen wel eens lekker samen op bed, maar verder zoeken ze elkaar niet op. Monster is als kitten te vroeg bij zijn moeder weggehaald waardoor hij wat sociale vaardigheden mist of niet voldoende heeft ontwikkeld. Hij kan dan ook heel onhandig zijn met Deedee in een poging om samen te spelen. Gelukkig kunnen ze zich prima in hun eentje vermaken met een speelgoedmuis, veter, balletje of propje papier.

Wat schaft de pot?

Naast het kattenvoer dat ze dagelijks krijgen, smullen onze katten ook erg van bijvoorbeeld gekookte wortels, broccoli of bloemkool en als ze de kans krijgen dan likken ze graag je bakje soja yoghurt schoon. Als je de dop van een bus plantaardige slagroom haalt, staan ze in een mum van tijd om je heen!

Een nestje kittens, of toch maar niet?

Monster en Deedee komen beide uit een nestje bij mensen thuis. Ik zag daar nooit een probleem in, want katten planten zich nu eenmaal voort. Toch? En kittens zijn zo schattig! 

Mijn mening veranderde toen ik erachter kwam hoeveel katten en andere dieren er in het asiel zitten te wachten op een veilig en warm thuis. Het fokken van nieuwe kittens is toch compleet overbodig en niet te rechtvaardigen. Wij hopen nog heel lang van Monster en Deedee te kunnen genieten, maar mocht de dag komen dat we afscheid van ze moeten nemen dan zullen we alleen een toevoeging aan ons gezin overwegen als we iemand kunnen adopteren uit een asiel of andere opvang. Het lijkt me fantastisch om een gouden mandje te kunnen bieden aan een kat die al een tijdje op een nieuw thuis wacht. 

Je moet geen dier creëren (fokken) om aan jouw wensen te voldoen. Dat is in jouw belang, niet in het belang van het dier. Zolang er dieren gekweekt worden voor de winst of het plezier, zullen wij ze moeten opvangen. Adopt, don’t shop!

Internationale Kattendag: weetjes over (deze) katten

Blijf op de hoogte


Naam
E-mailadres
Secure and Spam free...

Hoi, ik pop-up voor de dieren. Help jij ons de dieren helpen?

Bite Back zet zich al vele jaren in voor alle dieren. Met krachtige campagnes, onderzoek en informatie inspireren we elk jaar vele mensen om ethische keuzes te maken vóór de dieren. Wij zijn echter volledig afhankelijk van donaties en lidgelden. Om onze doelen te bereiken hebben we dus jouw hulp nodig.

 

Ja, ik help mee de dieren te bevrijden

Nee, bedankt (ik ben al donateur/lid)