Hasselt – Het was prachtig weer in Hasselt gedurende de hele dag dat we onze ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’-campagne op de Grote Markt hadden opgesteld. De mensen waren door het zonnetje goedgeluimd. De terrassen zaten vol en ook de grote bierpromotie van Cristal Alken achter ons trok veel volk. Onze fototentoonstellingsborden stonden precies zo opgesteld dat ze ‘in de loop’ van het winkelend publiek stonden, vlak bij de drukke bushalte, bankautomaat en de terrassen. Onze bijbehorende informatiestand werd goed bezocht, onze t-shirts met dierenrechtenboodschap liepen goed. We gaven heel wat folders en brochures gratis mee.

Alle mogelijke excuses om door te gaan met de consumptie van vlees kregen we vandaag te horen. Onze activisten zijn daar echter op voorbereid en dan nog proberen we er voor de dieren uit te slepen wat eruit te halen valt. We verdedigen de levens van dieren, en het is onze taak om hun belangen zo goed mogelijk te verdedigen. Maar we focussen ons vooral op mensen die van goede wil zijn en die bewuster willen leven, en ook in Hasselt kwamen we die tegen. Een goede gelegenheid om mensen te laten kennis maken met onze campagne en Bite Back zelf!

Een greep uit de vele reacties die we kregen:

  • Een vrouw was ontzettend verheugd dat wij er stonden. Ze vond het heel erg goed dat we mensen toonden wat er met dieren in de vleesindustrie gebeurt. Deze gewezen boerendochter was sinds haar jeugd vegetariër geworden na het zien van het doden van dieren op de boerderij.
  • Vis eten blijkt voor veel niet-vleeseters moeilijk te laten. Dat weten we en daarom verdelen we ook de folder van de Vissenbescherming over consumptievissen en de folder van onderwaterfotograaf Dos Winkel.  Het is 5 over 12 voor de visbestanden, de zeeën worden in een schrikbarend tempo leeggevist en ook vissen lijden een vreselijke doodstrijd doordat ze levend opengesneden worden, geplet worden onder de duizenden andere vissen in de netten of langzaam stikken.
  • Een aantal jonge meiden sloegen de handen voor de mond en stonden vanop een afstandje de fotopanelen te bekijken. Enkelen hadden al folders gekregen en ze waren druk met elkaar aan het praten over de campagne. Een van de meiden rende terug naar de Bite Back vrijwilliger om ook nog alle andere folders over het onderwerp te halen. Ze begrepen het hoe en waarom van de campagne en gingen hun best doen om vegetarisch te eten. En zo waren er nog veel meer jonge mensen die aandachtig naar de fotoborden keken, luisterden naar de uitleg van de Bite Back vrijwilligers en zorgvuldig de folders opvouwden om later thuis op hun gemak te bekijken.
  • Een vrouw vertelde dat haar zoon veganist was. Hij was nog maar 14 jaar, maar al    erg bewust bezig met waar voedsel vandaan kwam en had helemaal zelf besloten om veganist te worden. Zijn ouders, een heel sympathiek koppel, hadden hier alle begrip voor.
  • Een ander jong koppeltje kwam langs, waarvan het meisje vegetariër was en de jongen niet. Ze was erg geëngageerd (ze wilde ook zelf kippen opvangen later) en haar vriend steunde haar daarin. Hij at wel nog vlees soms, maar gaf toe dat hij zelf nooit een dier zou kunnen doden. Eigenlijk vond hij het hypocriet van zichzelf. Zijn vriendin was zo blij om Bite Back te leren kennen dat ze zich meteen lid heeft gemaakt.
  • ‘Moeilijk, moeilijk, hoor om helemaal geen vlees te eten’, zei een man. Na een lang gesprek wilde hij dan toch proberen om twee maal per week geen vlees of vis te eten. Hij vond het heel goed dat we in Hasselt stonden en gaf ons uiteindelijk gelijk ondanks zijn vleesverslaving.
  • Een ex-vegetariër meldde ons dat ze werkzaam was op een kinderboerderij en daar onder EKO (ecologisch) keurmerk dieren vetmest. De geiten en schapen werden verkocht voor de rituele slacht!

Blijf op de hoogte


Naam
E-mailadres