Het was opboksen tegen de start van de zomersolden (uitverkoop) in België. Bij de start van de campagne om 9.30 uur waren de mensen nog heel gejaagd en hadden het bijzonder druk om op tijd bij de winkels voor de beste koopjes te geraken… Later kwamen er meer en meer geïnteresseerden die ook de tijd namen om te blijven staan en om geïnformeerd te worden. In de drukke Diestsestraat midden in het centrum van Leuven, konden we weer heel wat mensen warm maken voor een meer diervriendelijke levenswijze. Onze nieuwe ‘10 veggie tips’ folder sloeg erg goed aan, mensen kunnen immers met deze praktische folder gelijk aan de slag!

Meer informatie over onze campagne vind je hier.

Bite Back activisten berichten over enkele reacties:

 • “Die toestanden, dat is niet meer normaal, ik hoop dat niemand nog
  vlees eet!”
 • “Mijn vader werkte in een kippenkwekerij. Hij is er uit gestapt, levende
  kippen met afgebroken poten…”
 • “Wij waren vroeger eens een tijdje vegetariër. Maar nu ik dit zie, ga
  ik écht definitief stoppen met vlees en vis.”
 • “Veel interesse en positieve reacties van toeristen en allochtonen”
 • ”Telkens als ik vlees eet, voel ik me schuldig en denk ik aan het dier. Ik vraag mezelf dan af: Wanneer ga je eindelijk eens stoppen?”
 • ”Ik ga minder vlees eten!”
 • ”Ik zou wel vegetariër willen worden, maar ik weet niet wat ik dan in de plaats moet eten. Als ik dat weet, ga ik stoppen” (En dan komt zo’n ‘10 veggie tips’ folder goed van pas!)
 • “Ik heb vroeger eens beroepshalve een slachthuis bezocht, en iedereen zou dat eens moeten doen, dan zou je veel bewuster omgaan met je vleesconsumptie …”
 •  Een koppel was erg geraakt door de beelden. ‘We staan er eigenlijk nooit bij stil’, gaf de vrouw toe. ‘We zijn zo opgevoed: je eet gewoon vlees omdat het normaal is en je vergeet dat er dieren voor moeten lijden’. Ze zei wel tegen haar man dat ze haar kinderen later anders wil opvoeden. ‘Ik zou hen meer bewust maken van wat er gebeurt. Ze mogen de waarheid kennen.’
 • Een man bleef staan aan de fotopanelen en vond het een goed initiatief om mensen te sensibiliseren. Hij wenste ons nog veel succes met de actie. Zelf was hij vegetariër en erg begaan met het lot van de dieren in de bio-industrie. Toch twijfelde hij of je er zelf wel iets aan kan doen. Ik legde uit dat vegetarisch eten wel degelijk een verschil maakt voor de dieren. Telkens als je vlees eet, steun je een industrie die dieren zo behandelt als op de foto’s te zien is. Een plantaardige maaltijd is vrij van dierenleed: er hoeft geen dier voor te lijden of te sterven. Door vegetarisch te eten, zorg je ervoor dat er minder vlees nodig is. Onrechtstreeks bespaar je dus verschillende dierenlevens door (meer) vegetarisch te eten.
 • Een man vertelde dat hij vroeger zelf kippen en konijnen slachtte thuis. Hij had daar geen problemen mee. ‘Als je dieren opeet, moet je ze ook kunnen doden,’ zei hij, ‘anders klopt er iets niet.’ Hij vond de bio-industrie wel vreselijk. ‘De dieren worden tegenwoordig op een onwaardige manier behandeld. Het zou niet mogen.’ Momenteel volgde hij een kookcursus waar vooral vlees werd klaargemaakt, maar in de toekomst wou hij vaker vegetarisch eten. ‘Ik eet eigenlijk te veel vlees,’ gaf hij toe.
 • Drie meisjes van 15 jaar vonden de foto’s erg shockerend. Ze waren bereid om meer vegetarsch te eten, maar een meisje vroeg zich af of ze niet te jong waren om vlees te laten. ‘Heb je dat niet nodig als je jong bent?’ Ik legde haar uit dat vegetarische voeding heel gezond is en je niets tekort komt als je gevarieerd eet. Het ‘klavertje vier’ dat je op school leert, klopt simpelweg niet. Mensen hebben geen vlees en zuivel nodig. Bewijs hiervan zijn de talloze veganisten van Bite Back.

Blijf op de hoogte


Naam
E-mailadres