Praktische tips voor verandering

Wil je na alle informatie die je las in Uitgemolken zuivel uit je leven bannen? Dat kan! En het is nog lekker ook.

Melk

Plantaardige melk mag eigenlijk geen ‘melk’ genoemd worden, daarom vind je vaak ‘drink’ op de verpakking terug.
Onderstaande melken vind je in de meeste supermarkten terug. Daarnaast zijn er nog heel wat andere smaken zoals hennepmelk, hazelnootmelk, speltmelk, …

De meeste plantaardige melk is verrijkt met B12, calcium en vitamine D. Handig om aan je vitaminen te komen en zo mis je niets, buiten de ongezonde vetten, van koemelk. Biologische plantenmelk is meestal niet verrijkt.
Als je graag rekening houdt met de prijs, zijn er heel wat huismerken die budgetvriendelijk zijn. Je kunt zelfs zelf plantaardige melk maken! In dit overzicht van Try Vegan vind je welke plantaardige melk je in welke supermarkt kunt vinden.
Ook voor in de koffie zijn er tegenwoordig heerlijke plantaardige alternatieven, wij maakten een handig overzicht.

Kaas

Kaas vinden we moeilijk om naast ons neer te leggen. Maar het kan! Tegenwoordig wordt kaas vervangen steeds makkelijker. Niet alleen zijn er edelgistvlokken, een gedeactiveerde gistsoort met een kazige, nootachtige smaak, er zijn ook kant-en-klare vegan kazen te koop in verschillende supermarkten.

Je kunt ook zelf aan de slag om vegan kaasjes te maken. Gerechten met een kaassmaakje zijn er ook in overvloed, van pesto tot lasagne, het blijft heerlijk smaakvol. EVA maakte die overzicht van gerechten met een ‘kaassmaakje‘.

Yoghurt, room, boter, ijs en andere producten

Naast melk en kaas zijn er nog heel wat andere zuivelproducten. Plantaardige yoghurt en ijs vind je tegenwoordig in zowat elke supermarkt. Ook vegan margarine van bijvoorbeeld Alpro of Becel is overal verkrijgbaar. En plantaardige room is er zowel van Alpro maar ook van Oatly of van diverse huismerken.

Maar er is ook heel wat verborgen zuivel aanwezig in tal van producten, denk maar aan koekjes, brood, beleg, … Soms in de vorm van melk of boter, maar vaak ook als melkpoeder. Wil je zeker zijn dat er geen melkproducten in je koekjes zitten? Controleer dan altijd de ingrediënten, omdat melk een allergeen is, moet dit steeds in het vet aangegeven worden. ‘Sporen van’ zijn slechts om aan te geven dat er in dezelfde fabriek ook met dit product gewerkt wordt.