Wat is er mis met eieren?

11-10-2019

Veel mensen gaan ervan uit dat er niets mis is met het eten van eieren omdat je hiervoor toch geen dier van het leven berooft. Anderen beargumenteren dat het ei anders slecht wordt. Maar ook onbevruchte eitjes hebben voedingswaarde voor de kip zelf. De eierindustrie is een industrie waar veel dierenleed mee gemoeid is. Haantjes worden per direct brutaal gedood, de snavels van de hennen die overblijven worden ingekort en de levensverwachting van een kip binnen deze industrie bedraagt vaak maximum 2,5 maanden en dan eindigen ze, zoals alle andere kippen, in de slacht. 

De eierindustrie

De eierindustrie is enorm. Mannelijke kippen, hanen, leggen geen eieren en zijn economisch niet interessant voor de industrie. Daarom worden ze afgedaan als grof vuil. Een kuiken geboren als mannetje wordt meteen gedood. Dit gebeurt vaak door vergassing, verstikking of door een versnipperaar. Dit laatste komt het vaakste voor. 

Bij een kip in de biologische sector wordt het snaveltje ingekort, dit gebeurt vaak machinaal, omdat dit de goedkoopste manier is, en zonder verdoving. 

Binnen de industrie bestaan er verschillende soorten kippen. In het wild worden deze kippen 3-6 jaar oud maar binnen de industrie leven ze ongeveer 42 dagen. De scharrelkip leeft tussen de 56 en de 63 dagen en de biologische kip 70 tot 80 dagen. De eierproductie neemt na deze periode sterk af dus brengen ze de kippen naar het slachthuis. 

Kippen binnen de eierindustrie zien nooit het daglicht en krijgen in de zogenaamde ‘verrijkte kooien’ anderhalf A4’tje aan leefruimte. Verder lopen ze ook vaak borstbeenbreuken op omdat de kippen gewoon in de kratten gegooid worden. Vaak gebeurt het dat kippen binnen deze industrie elkaar fysiek te lijf gaan. Dit gaat zo ver dat ze door de stress elkaars veren uitpikken en soms zelfs elkaars huid, waardoor de kippen zwakker worden en aan de verwondingen sterven. 

… maar als je nu zelf kippen houdt en daar de eieren van opeet? 

Een kip steekt erg veel energie in het leggen van een ei, er zitten heel wat nutriënten in een ei die de kip zelf ook weer moet opnemen zoals calcium. Een tekort aan calcium kan bijdragen aan een pijnlijke dood voor de kip, daarom kan een kip haar eigen ei opeten om zo de vitale voedingsstoffen terug te krijgen die ze tijdens de eierproductie verloren is. Je kan best de eieren openbreken en in een schaaltje doen zodat de kippen het kunnen opeten. 

Voor een kip is het heel natuurlijk om eieren te blijven leggen tot haar nestje vol is. Als deze vol is begint ze met broeden. Als je telkens het ei bij haar weghaalt zal ze weer opnieuw gaan produceren waardoor je haar proces onderbreekt. Het vaak leggen van eieren is slecht voor een kip, er komt dan een druk op haar organen te liggen omdat ze veel meer eieren moet produceren dan dat natuurlijk is voor haar. 

Tenslotte is er voor bijna alle hennen die in een achtertuin zitten, ooit een haan gestorven. Zelfs bij hennen afkomstig van een hobbykweker of een familielid die toevallig een nest kuikens had. De haantjes zijn vaak ongewenst doordat ze kraaien en geen eieren leggen, daarom eindigen ze dan ook vaak als coq au vin. Hoe meer mensen er eieren blijven eten, hoe meer hanen er moeten sterven. 

Eivrij bakken, hoe doe je dat? 

Try Vegan geeft verschillende suggesties over hoe je eivrije desserten kan maken.  Zo kan je nog steeds pannenkoeken maken zonder het gebruik van eieren of andere dierlijke producten. Ook cakes zijn perfect eivrij te maken, hier wordt dan maïszetmeel in de plaats gebruikt voor een goede binding. Verder kan je met het vocht van 1 blik kikkererwten ook een lekkere chocolademousse maken. 

Geen zin in iets zoet? Dan kan je ook kiezen voor een tofu scramble, een quiche of een broodje “eiersla”. Om de smaak van ei te krijgen kan je op zoek gaan naar kala namak, dit vind je bij de Indiase of Pakistaanse supermarkten of vegan speciaalzaken. Het is ongeraffineerd (zwart) zout dat zijn eiersmaak en -geur dankt aan de zwavel die erin zit.