Week van de bij – gratis bloemenzaad bij webshopbestelling!

30-05-2021

Van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni is het Week van de Bij in Vlaanderen. Bijen hebben het steeds moeilijker in een meer en meer bebouwde omgeving. Meer bloemen, planten en bomen kunnen zorgen voor meer voedsel voor bijen.

 

Bijen zijn belangrijk

We vergeten steeds vaker hoe belangrijk bijen zijn voor de biodiversiteit. Voor heel wat planten zijn ze noodzakelijk om te zorgen voor bestuiving. Dat gaat niet alleen over bloemen die we mooi vinden. Het gaat ook over fruit, groenten en granen. Zonder bijen geen eten. Niet alleen voor ons geen eten, ook wilde dieren vinden dan moeilijker en moeilijker het juiste eten.

Week van de bij - bloemenzaad

Betonstop?

Bijen leven in kolonies of solitair. We kennen allemaal de honingbij en hangen bijenhotels in de tuin voor wilde bijen. Maar wist je dat 80% van de bijen onder de grond leeft? Hoe meer verharde oppervlakten er komen, hoe minder bloemen, maar ook hoe minder ruimte voor deze bijen. In België leven zo’n 350 soorten bijen, hopelijk worden dat er niet nog minder.

Hoewel de Week van de Bij een initiatief is van het Vlaams Departement Omgeving, wachten we nog op concrete maatregelen die het de bijen makkelijker maakt. Maar dat de regering niet met goede maatregelen komt, wilt niet zeggen dat wij niks kunnen doen. 

 

Maak ruimte voor bloemen en de bij

Heb je een tuin? Zorg dan voor flink wat bloemen, bloemen die goed zijn voor de bijen. Ook struiken en bomen zijn fijn voor de bij. Laat de beton weg uit je tuin en denk na over bijvriendelijke alternatieven. Heb je een balkon? Zet bloemen op je balkon waar bijen op afkomen. Heb je geen van de twee? Je kunt altijd iemand uit je omgeving helpen om een bijvriendelijke tuin te maken. Daarnaast kun je ook aan de slag met zaadbommen. Drop ze op een open ruimte en binnen de kortste keren zullen er prachtige bloemen verschijnen. 

Hoe meer bijvriendelijk je jouw omgeving maakt, hoe fijner dat ook is voor jezelf én voor andere wilde dieren. Ook vogels bijvoorbeeld zullen de tuin een fijnere plek vinden om te vertoeven. Let er wel steeds op dat je geen giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt, ook bijen kunnen hier dood van gaan.

 

Gratis bloemenzaad bij jouw bestelling in de webshop!

Speciaal voor deze week van de bij, krijg je bij elke bestelling in de webshop gratis een zakje bloemenzaad*. Het gaat over een speciaal bijenmengsel met bloemen waar bijen gek op zijn. Doe dus een bestelling van 30 mei t.e.m. 6 juni en ga met jouw cadeautje voor de bijen aan de slag. 

 

* Aanbod enkel geldig binnen België. Deze actie geldt niet voor donaties via de webshop.

Hoi, ik pop-up voor de dieren. Help jij ons de dieren helpen?

Bite Back zet zich al vele jaren in voor alle dieren. Met krachtige campagnes, onderzoek en informatie inspireren we elk jaar vele mensen om ethische keuzes te maken vóór de dieren. Wij zijn echter volledig afhankelijk van donaties en lidgelden. Om onze doelen te bereiken hebben we dus jouw hulp nodig.

 

Ja, ik help mee de dieren te bevrijden

Nee, bedankt (ik ben al donateur/lid)