Wereld Olifantendag: Nieuw thuis voor olifant Buba?

12-08-2020

Vandaag, op 12 augustus, is het Wereld Olifantendag. Een mooie gelegenheid om de situatie en geschiedenis van circusolifant Buba nog eens voor de geest te halen. Wellicht ben je het verhaal van Buba al eerder tegengekomen, het is kortweg enorm triest.

Buba is slachtoffer van de handel in dieren en kwam zodoende terecht bij het circus. Hoewel er geen direct bewijs voor is, is het aannemelijk dat Buba getraind is middels fysiek en geestelijk geweld om haar gewend te maken aan de situatie en te laten gehoorzamen. Deze praktijk is niet ongewoon om olifanten te laten luisteren naar commando’s. De gebroken ziel van Buba zorgde ervoor dat ze een bepaalde periode gedragsproblemen vertoonde. Een teken aan de wand voor mogelijk PTSS bij de olifant.

Buba verdient beter

Na een omweg is Buba terechtgekomen bij circus Freiwald, dat vast binnen zijn beperkingen de best mogelijke zorg heeft geboden. Echter is dat lang niet genoeg voor Buba. Buba verdient beter. Meer ruimte en de kans om met soortgenoten te kunnen zijn. Bovendien heeft ze specialistische zorg nodig die past bij het mogelijke trauma wat ze overhoudt aan haar leven in gevangenschap. Kortom: Buba verdient een plek waar ze gelukkig oud kan worden.

Wereld Olifantendag: Nieuw thuis voor olifant Buba?

Nieuw thuis voor Buba

Om dit te bereiken doet Bite Back haar best bij te dragen aan een beter leven voor Buba. We hebben geholpen om een verbod te krijgen op het gebruik van olifanten in circussen. Dit was een eerste stap maar helaas kregen circussen met olifanten een ontheffing. Door de druk die o.a. wij gaven, werden aan deze ontheffing voorwaarden gesteld, zoals het meewerken aan onderzoek en mogelijke herplaatsing in een geschikte opvang. Onderzoek dat uiteindelijk uitgevoerd werd gaf aan dat Buba fysiek in staat is om naar een opvang te kunnen. Zo’n opvang is nu mogelijk beschikbaar in Frankrijk bij olifantenopvang Elephant Haven. We hebben het ministerie van L