Wereld Olifantendag: Nieuw thuis voor olifant Buba?

12-08-2020

Vandaag, op 12 augustus, is het Wereld Olifantendag. Een mooie gelegenheid om de situatie en geschiedenis van circusolifant Buba nog eens voor de geest te halen. Wellicht ben je het verhaal van Buba al eerder tegengekomen, het is kortweg enorm triest.

Buba is slachtoffer van de handel in dieren en kwam zodoende terecht bij het circus. Hoewel er geen direct bewijs voor is, is het aannemelijk dat Buba getraind is middels fysiek en geestelijk geweld om haar gewend te maken aan de situatie en te laten gehoorzamen. Deze praktijk is niet ongewoon om olifanten te laten luisteren naar commando’s. De gebroken ziel van Buba zorgde ervoor dat ze een bepaalde periode gedragsproblemen vertoonde. Een teken aan de wand voor mogelijk PTSS bij de olifant.

Buba verdient beter

Na een omweg is Buba terechtgekomen bij circus Freiwald, dat vast binnen zijn beperkingen de best mogelijke zorg heeft geboden. Echter is dat lang niet genoeg voor Buba. Buba verdient beter. Meer ruimte en de kans om met soortgenoten te kunnen zijn. Bovendien heeft ze specialistische zorg nodig die past bij het mogelijke trauma wat ze overhoudt aan haar leven in gevangenschap. Kortom: Buba verdient een plek waar ze gelukkig oud kan worden.

Wereld Olifantendag: Nieuw thuis voor olifant Buba?

Nieuw thuis voor Buba

Om dit te bereiken doet Bite Back haar best bij te dragen aan een beter leven voor Buba. We hebben geholpen om een verbod te krijgen op het gebruik van olifanten in circussen. Dit was een eerste stap maar helaas kregen circussen met olifanten een ontheffing. Door de druk die o.a. wij gaven, werden aan deze ontheffing voorwaarden gesteld, zoals het meewerken aan onderzoek en mogelijke herplaatsing in een geschikte opvang. Onderzoek dat uiteindelijk uitgevoerd werd gaf aan dat Buba fysiek in staat is om naar een opvang te kunnen. Zo’n opvang is nu mogelijk beschikbaar in Frankrijk bij olifantenopvang Elephant Haven. We hebben het ministerie van LNV – samen met andere organisaties – daar eerder dit jaar op gewezen.

Inmiddels is de ontheffingstermijn verstreken en is er een verlenging van een half jaar verleend. Het ministerie zegt bezig te zijn met een oplossing voor Buba, maar we horen dat dat nog niet zo storm loopt. We hebben daarom een bezwaarschrift tegen de verlenging van de ontheffing ingediend om de belangen van Buba te verdedigen en te voorkomen dat de belangen van het circus gaan overheersen.

We zijn er dus nog niet. Een beter leven voor Buba buiten de circuswereld is dichtbij. Maar we moeten de druk op de ketel houden. En dat zullen we ook blijven doen.

Eenmalige donatie

Wil jij Buba helpen? Als kleine organisatie kunnen we niet zonder donaties. Om op te komen voor olifant Buba en voor andere dieren, is een donatie zeer welkom.
Ander bedrag: €

Hoi, ik pop-up voor de dieren. Help jij ons de dieren helpen?

Bite Back zet zich al vele jaren in voor alle dieren. Met krachtige campagnes, onderzoek en informatie inspireren we elk jaar vele mensen om ethische keuzes te maken vóór de dieren. Wij zijn echter volledig afhankelijk van donaties en lidgelden. Om onze doelen te bereiken hebben we dus jouw hulp nodig.

 

Ja, ik help mee de dieren te bevrijden

Nee, bedankt (ik ben al donateur/lid)